Coffee Dalgona

photo 1569723394751 f5fe47f99108

Coffee Dalgona stay at home tapi menikmati “coffee dalgona ala barista” Dalgona adalah sejenis manisan Korea Selatan yang diperbuat daripada gula dan baking soda.

Kini tular di laman sosial media seperti facebook dan Instagram netizen dan masing- masing upload gambar bercaption -kan “coffee dalgona ” Hari ini ialah hari ke-8 Perintah kawalan dan semestinya  8 hari ini kita terkurung!tidak mengapa terkurung hanya sementara waktu untuk hari akan datang  yang lebih baik untuk rakyat malaysia.

Menikmati Coffee Ala Barista

Demi menjalankan misi kerajaan sempena stay at home atau duduk rumah mari lah
saya berkongsi cara-cara membuat cofeee dalgona dengan hanya menggunakan 3 bahan sahaja saya ulangi 3 bahan sahaja iaitu nescafe ,gula dan susu dan saya rasa dekat rumah anda pasti ada bahan-bahan ini betul tak?

 Ikuti Langkah-Langkah Nya

1)Pertama sediakan 2 sudu nescafe ,dua sudu gula dan  1 sudu air panas

2)Letakkan 3 bahan tersebut di dalam satu cawan atau gelas kacau campuran tersebut dengan menggunakan sudu, pemukul atau electric hand mixer

3)Kacau sehingga berbuih alahai seperti kita kacau telur dadar tu sudah nampak agak sebati ambil segelas susu fresh milk atau boleh menggunakan susu pekat manis yang telah dibancuh siap.

4)Ambil topping atau bahan campuran tadi tuang ke dalam susu dan juga boleh tambah ais mengikut citarasa masing

5)Sudah siap anda boleh menikmati nya,selamat mencuba.

Coffee dalgona ini boleh dinikmati ketika siang atau malam yang nak berjaga malam untuk siapakan tugasan. Ramai juga yang tak lepaskan peluang untuk mencuba resepi kopi terutamanya jika anda peminat tegar kopi.Juga boleh ditukar kepada milo sebagai topping supaya anda lebih bertenaga.

Semoga perkongsian artikel Coffee Dalgona ini bermanfaat buat semua pembaca Sistem Guru Online dan memberi serdikit sebanyak memberi ilmu baharu.