Tiada Lagi Elaun Kritikal bagi Doktor Baharu, Jurutera dan Penjawat Awam Lain Mulai Tahun 2020

 

Dr Mahathir Mohamad scaled 1

Tiada Lagi Elaun Kritikal bagi Doktor Baharu, Jurutera dan Penjawat Awam Lain Mulai Tahun 2020 ini bersumberkan artikel berita daripada CodeBlue bertarikh 24 Disember 2019.

KUALA LUMPUR, 24 Dis – Doktor, jurutera, arkitek, dan pelbagai profesional yang baru dilantik tidak lagi menerima elaun “kritikal” apabila mereka menyertai perkhidmatan awam tahun depan.

SUMBER: PP Bil.10/2019 Pengukuhan Pelaksanaan Pemberian Elaun Dalam Perkhidmatan Awam

Doktor, ahli farmasi, dan doktor gigi yang dilantik ke sektor awam mulai 1 Januari 2020, tidak lagi menerima bayaran insentif Perkhidmatan Kritikal Perkhidmatan bulanan sebanyak RM750 sebulan.

Elaun yang dimansuhkan mulai tahun 2020 seperti berikut :

 1. Bayaran Insentif Angkat Najis;
 2. Bayaran Insentif Menaip Jawi;
 3. Elaun Keraian kepada Setiausaha Sulit dan Setiausaha Sulit Kanan;
 4. Elaun Khas Penolong Pemungut Hasil Tanah;
 5. Elaun Operator Generator Elektrik;
 6. Elaun Penyelia Bilik Taip;
 7. Elaun Tilikan Trigonometric Observation;
 8. Insentif Profisiensi Bahasa Inggeris; dan
 9. Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal.

Keputusan kerajaan untuk menghapuskan Insentif Khidmat Kritikal (BIPK) memberi kesan kepada pekerja-pekerja kerajaan merentasi 33 Skim Perkhidmatan Kritikal yang dilantik mulai 1 Januari 2020. Namun, pegawai kerajaan sekarang (yang sedia ada) dalam skim tersebut akan terus menerima BIPK, menurut kepada pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang dikeluarkan Jumaat lepas.

Pegawai perubatan baru, pegawai farmasi, pegawai pergigian, serta pensyarah dalam bidang perubatan, pergigian, dan farmasi tidak akan menerima elaun bulanan sebanyak RM750 BIPK yang dinikmati oleh rakan sejawatan mereka sekarang dalam sektor awam.

Bagi pekerja kerajaan baru yang menyertai skim Perkhidmatan Kritikal tahun depan, mereka tidak akan dibayar elaun BIPK yang terdiri daripada 5 peratus gaji asas bulanan bagi kumpulan pengurusan dan profesional, atau 10 peratus daripada gaji asas bulanan untuk kumpulan pentadbir. Elaun BIPK jururawat adalah 10 peratus daripada gaji asas bulanan mereka dalam kumpulan pengurusan dan profesional dan 15 peratus dalam kumpulan pentadbir.

Menurut dokumen BIPK Disember 2018 oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia , BIPK diperuntukkan kepada pekerja dalam 38 Skim Perkhidmatan Kritikal yang termasuk pekerja penjagaan kesihatan seperti berikut:

 1. doktor;
 2. jururawat;
 3. ahli farmasi;
 4. doktor gigi; dan pembantu perubatan; selain
 5. arkitek;
 6. jurutera;
 7. juruterbang;
 8. pengawal trafik udara;
 9. pemeriksa kapal terbang;
 10. penyelidik;
 11. pegawai laut;
 12. pegawai undang-undang;
 13. pegawai penolong vokasional;
 14. pemeriksa kilang dan mesin;
 15. tunjukkan pengeluar;
 16. pensyarah dalam bidang perubatan dan pergigian; serta universiti dan khususnya, UiTM, pensyarah dalam pelbagai bidang seperti kejuruteraan, undang-undang, kejururawatan, seni bina, dan farmasi.

Oleh itu, tidak pasti bahawa 33 dari 38 Skim Perkhidmatan Kritikal, menurut JPA, tidak akan lagi memberi elaun BIPK untuk rekrut baru.

“Sebagai perkara asas, peruntukan BIPK tidak kekal dan boleh ditarik balik apabila skim perkhidmatan yang berkaitan tidak lagi kritikal”.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

“Selepas kajian terakhir pada tahun 2007, kajian terbaru dijalankan pada tahun 2019 dan mendapati bahawa semua 33 skim perkhidmatan yang diperuntukkan dengan BIPK tidak lagi memenuhi kriteria asal untuk menyediakan BIPK, yang merupakan kadar tawaran yang rendah dan kesulitan dalam mengisi kekosongan,” JPA berkata dalam Soalan Lazim yang mengiringi pekeliling bertarikh 20 Disember.

“Oleh itu, Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Khas mengenai Pembaharuan Jasa Umum (JKK-PAA) Nomor 1 pada 2019 yang dipimpin oleh YAB Perdana Menteri telah memutuskan untuk mempertahankan BIPK untuk penerima saat ini pada tingkat sekarang, tetapi tidak memberikan BIPK kepada yang baru pelantikan pegawai.

“Oleh itu, sehingga 1 Januari 2020, pelantikan pegawai baru ke skim perkhidmatan yang terjejas tidak lagi akan menerima BIPK.”

JPA juga menjelaskan bahawa pegawai kontrak yang pelantikan semula yang diteruskan dari kontrak terdahulu tanpa rehat akan tetap layak untuk elaun BIPK.

Kementerian Kesihatan telah mula menunjuk semula pegawai perubatan untuk kontrak, melanjutkan kontrak mereka dari rumah tangga, untuk berkhidmat dengan dua tahun perkhidmatan mandatori mereka dengan kerajaan, kerana ia tidak dapat menyerap semua doktor junior kerana kekurangan kekosongan di tengah-tengah kecantikan pelajar perubatan .

Namun, doktor junior dalam sektor awam telah mengadu tentang kerja keras, walaupun para penganalisis kesihatan percaya bahawa belanja RM31 bilion Kementerian Kesihatan untuk 2020 tidak mencukupi kerana perbelanjaan kesihatan kerajaan masih belum mencapai 4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia (KDNK).

Menurut catatan Kementerian Kesihatan, jumlah kunjungan pesakit yang terdiri daripada kunjungan pesakit dan pesakit luar ke hospital dan klinik kerajaan telah meningkat empat kali ganda dalam satu dekad , dari 17 juta kunjungan pada tahun 2008 kepada 77 juta kunjungan tahun lepas.

Pekeliling 20 Disember oleh Ketua Perkhidmatan Awam Mohd Khairul Adib Abd Rahman juga menghapuskan lapan elaun lain dalam sektor awam yang berkuat kuasa tahun depan, termasuk insentif untuk mengangkut sisa atau mengetik Jawi; elaun perayaan bagi setiausaha swasta dan setiausaha sulit kanan; elaun operator penjana elektrik; dan insentif kecekapan bahasa Inggeris, antara lain.

Kerajaan menggabungkan lapan elaun kepada dua elaun berganti nama. Satu adalah Bayaran Insentif Pasukan Khas yang menggabungkan lima elaun untuk Rejimen Khidmat Khas; Pasukan Tentera Khas; Pasukan Tentera Udara Khas; Perkhidmatan Khas Polis Diraja Malaysia; dan Pasukan Tindakan dan Penyelamat Khas Badan Penguatkuasaan Maritim Malaysia. Elaun itu adalah RM600 setiap bulan untuk perkhidmatan sehingga 10 tahun, RM750 sebulan untuk antara 11 dan 15 tahun perkhidmatan, dan RM900 sebulan untuk perkhidmatan 16 tahun ke atas.

Satu lagi elaun makanan yang dinamakan semula menggabungkan tiga elaun makanan Angkatan Tentera Malaysia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan Polis Diraja Malaysia.

Di tengah-tengah perjuangan kerajaan dengan beban kewangan sebanyak 1.7 juta perkhidmatan awam yang kuat, Dr Mahathir dilaporkan memberitahu Dewan Rakyat pada Oktober lalu bahawa pekerja sektor awam sedia ada masih berhak mendapat pencen selepas bersara, walaupun PH sedang mempertimbangkan untuk menggantikan skim pencen.

Sekian, semoga perkongsian pada kali ini iaitu Tiada Lagi Elaun Kritikal bagi Doktor Baharu, Jurutera dan Penjawat Awam Lain Mulai Tahun 2020 memberikan informasi terkini kepada anda semua dan semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.