RPT Rancangan Pengajaran Tahunan

 

RPT

RPT Rancangan Pengajaran Tahunan ini merupakan himpunan Rancangan Pengajaran Tahunan yang dikumpulkan dari semasa ke semasa untuk kegunaan semua guru dalam membantu menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan sekaligus menyediakan Rancangan Pengajaran Harian (RPH) yang merangkumi RPT bagi sekolah rendah dan sekolah menengah.

Pengenalan

Rancangan Pengajaran Tahunan mengandungi secara ringkas isi pengajaran dan  pembelajaran berdasarkan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) yang dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia.

Ciri utama RPT:

  1. Berdasarkan DSKP.
  2. Merangkumi sepanjang tahun.
  3. Diolah mengikut kesesuaian kelas dan tahap pencapaian murid.
  4. Disusun berdasarkan takwim sekolah 2020.

RPT atau Rancangan Pengajaran Tahunan ialah satu susunan topik pembelajaran yang terbaru mengikut Pendidikan Alaf ke-21 yang sedang diketengahkan oleh KPM.

Berbanding dengan RPT tahun-tahun sebelum ini, tahun 2020 ini dilihat lebih banyak menekankan aspek PAK-21 dimana pihak kementerian begitu giat menjalankan kursus kepada para guru di sekolah bagi menerangkan dasar pendidikan yang baru ini.

Oleh sebab itu, dilihat adalah sangat menjadi tuntutan jika semua guru berganding bahu dan menyokong setiap dasar yang diperkenalkan oleh KPM. Jika ada sebarang masalah, maklumkan dengan cara yang baik dan saluran yang betul. Kita perlu tunjukkan profesion guru adalah satu profesion yang profesional.

Selepas anda mendapatkan bahan RPT ini, sila cetak dan tunjukkan kepada pihak pentadbir bagi mendapatkan pengesahan mereka. Jika sesuai digunakan di sekolah anda barulah jadikan RPT ini sebagai rujukan anda membuat RPH.

Muat Turun

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun RPT ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah.

RPT 2020

Dapatkan “RPT” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : 

Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) 2020

 

 

Penutup

Sekian, semoga perkongsian informasi kali ini iaitu RPT Rancangan Pengajaran Tahunan sedikit sebanyak dapat membantu anda khususnya kepada guru-guru mata pelajaran dalam menyediakan RPT. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.