RPT 2020 Bahasa Inggeris Tahun 2

photo 2019 11 03 10 41 21

RPT 2020 Bahasa Inggeris Tahun 2 ini dikongsikan melalui perkongsian daripada Cikgu Roza Yus. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, perkongsian kali ini diteruskan dengan Rancangan Pengajaran Tahunan.

Pengenalan

Rancangan Pengajaran Tahunan mengandungi secara ringkas isi pengajaran dan  pembelajaran berdasarkan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) yang dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia.

Ciri utama RPT:

  1. Berdasarkan DSKP.
  2. Merangkumi sepanjang tahun.
  3. Diolah mengikut kesesuaian kelas dan tahap pencapaian murid.
  4. Disusun berdasarkan takwim sekolah 2020.

RPT atau Rancangan Pengajaran Tahunan ialah satu susunan topik pembelajaran yang terbaru mengikut Pendidikan Alaf ke-21 yang sedang diketengahkan oleh KPM.

Berbanding dengan RPT tahun-tahun sebelum ini, tahun 2020 ini dilihat lebih banyak menekankan aspek PAK-21 dimana pihak kementerian begitu giat menjalankan kursus kepada para guru di sekolah bagi menerangkan dasar pendidikan yang baru ini.

Oleh sebab itu, dilihat adalah sangat menjadi tuntutan jika semua guru berganding bahu dan menyokong setiap dasar yang diperkenalkan oleh KPM. Jika ada sebarang masalah, maklumkan dengan cara yang baik dan saluran yang betul. Kita perlu tunjukkan profesion guru adalah satu profesion yang profesional.

Selepas anda mendapatkan bahan RPT ini, sila cetak dan tunjukkan kepada pihak pentadbir bagi mendapatkan pengesahan mereka. Jika sesuai digunakan di sekolah anda barulah jadikan RPT ini sebagai rujukan anda membuat RPH.

Muat Turun

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun RPT ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah.

Dapatkan “RPT 2020 Bahasa Inggeris Tahun 2” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘docx/pdf’

Download : SOW YEAR 2 2020 by RozayusAcademy

 

Kepada semua guru, jangan lupa hubungi kami jika ada sebarang pertanyaan atau ingin berkongsi bahan dengan kami.

Jutaan terima kasih kepada guru-guru yang berkongsi dokumen ini. Terima kasih cikgu.

Penutup

Sekian, semoga perkongsian informasi kali ini iaitu RPT 2020 Bahasa Inggeris Tahun 2 sedikit sebanyak dapat membantu anda khususnya kepada guru-guru mata pelajaran dalam menyediakan RPT. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.