Pendidikan percuma peringkat universiti

 

CIKGU SUHAIMIN 28

Pendidikan percuma peringkat universiti ini merupakan berita terkini berkaitan dunia pendidikan daripada Mohd Iskandar Ibrahim, wartawan Berita Harian.

Kementerian Pendidikan dalam peringkat akhir meneliti mekanisme terbaik bagi menyediakan pendidikan percuma untuk pelajar universiti.

Menterinya, Dr Maszlee Malik, berkata ia sekali gus membolehkan janji dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihanraya Umum ke-14 (PRU-14) itu akan ditunaikan dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

“Pendidikan percuma kalau lihat di peringkat persekolahan (rendah dan menengah), memang tidak dikenakan bayaran yuran kepada murid sekolah dan itu dikira percuma.

“Apa yang dibincangkan (dalam manifesto) pendidikan percuma adalah di peringkat universiti.

“Selain itu, subsidi diberikan kerajaan, masih terdapat yuran minimum dibayar oleh pelajar (universiti) dan ini masih lagi di peringkat penelitian terakhir kita untuk melihat mekanisme terbaik.

“Insya-Allah dalam tempoh dua ke tiga tahun hadapan, kita akan cuba memastikan janji yang kita sebutkan itu, akan ditunaikan,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Salim Sharif (BN-Jempol) mengenai status pendidikan percuma untuk pelajar seperti yang dijanjikan dalam manifesto PH.

Menjawab soalan Wong Kah Woh (PH-Ipoh Timur) berhubung statistik pendeposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i), Maszlee menjelaskan, jumlah deposit bagi tempoh Januari hingga September lalu adalah sebanyak RM475.6 juta.

Jumlah itu merekodkan peningkatan berbanding RM400.7 juta bagi tempoh sama tahun lalu.

“Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) turut mempunyai produk lain iaitu SSPN-i Plus yang dilancarkan pada tahun 2015 dan prestasinya turut menunjukkan trend peningkatan.

“Bagi tempoh Januari hingga September tahun ini, jumlah deposit adalah sebanyak RM106 juta berbanding RM86 juta dalam tempoh sama tahun lalu dan RM31.6 juta untuk tahun 2017,” katanya.

Penutup

Sekian, semoga perkongsian pada kali ini Pendidikan percuma peringkat universiti memberikan informasi terkini kepada semua. Teruskan bersama kami di t.me/sistemguruonline bagi mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih.