Tertanya-tanya tentang bidang kerjaya dan pengajian yang bersesuaian dengan minat anda? Prospek Kerjaya akan membantu anda

ProspekKerjaya resize

Tertanya-tanya tentang bidang kerjaya dan pengajian yang bersesuaian dengan minat anda? Prospek Kerjaya akan membantu anda. Prospek Kerjaya menyediakan maklumat berkaitan dengan minat diri anda serta cadangan kerjaya yang bersesuaian dengan anda. PK mempunyai tujuh kategori minat iaitu seperti berikut:

 1. Realistik (R)
 2. Investigatif (I)
 3. Artistik (A)
 4. Perkhidmatan (P)
 5. Keusahawanan (U)
 6. Konvensional (K)
 7. Kerohanian (S)

Pengenalan

Prospek Kerjaya (PK) adalah satu pentaksiran psikometrik yang dibangunkan melalui teknologi Pentaksiran Digital MIMOS Berhad yang dapat digunakan untuk mengukur minat kerjaya seseorang individu yang berusia 15 tahun dan ke atas. PK telah dibangunkan berdasarkan teori-teori pembangunan kerjaya. PK juga mengandungi cadangan-cadangan bidang kerjaya yang boleh membantu anda dalam pemilihan laluan kerjaya dan bidang pendidikan serta pilihan-pilihan kursus pengajian didalam negara dan di Negara-negara Komanwel bagi kemasukan dengan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

PK terhasil melalui hasil penyelidikan teori dan empirikal yang telah difailkan oleh MIMOS Berhad menggunakan hasil inovasi dari Pending Patent yang telah difailkan di Malaysia serta Know How dan Hak Cipta didalam teknologi yang berkenaan.

Ciri-ciri Prospek Kerjaya

 1. Menilai minat kerjaya anda.
 2. Mencadangkan bidang kerjaya yang bersesuaian dengan minat anda.
 3. Pentaksiran ini dilaksanakan dengan menggunakan teknologi Pentaksiran Digital MIMOS Berhad yang menghasilkan model hibrid secara saintifik menggunakan pendekatan psikoinformatik bagi menilai secara mendalam minat individu.
 4. Menyediakan laporan penilaian yang komprehensif dan jelas bagi meningkatkan kefahaman individu tentang profil kerjaya mereka.

Layari URL berikut untuk menggunakan khidmat Prospek Kerjaya

https://psychometrics.mimos.my/testTaker/landing.preLogin

Panduan Pengguna

PK Prospek Kerjaya PK Prospek Kerjaya1

Soalan Lazim berkaitan Prospek Kerjaya

1. Adakah saya perlu mendaftar untuk mengambil PK?

Ya, anda perlu mendaftar terlebih dahulu sebelum mengambil PK. Sila klik butang 

 

2. Saya tidak dapat log masuk ke akaun saya. Apa yang perlu saya lakukan?

Sila klik pautan “Lupa Kata Laluan” dan ikut arahan yang diberikan.

 

3. Saya terlupa Kata Laluan akaun saya. Apa yang perlu saya lakukan?

Sila klik pautan “Lupa Kata Laluan” dan ikut arahan yang diberikan.

Video Berkaitan Prospek Kerjaya

Penutup

Sekian, semoga perkongsian informasi kali ini iaitu Tertanya-tanya tentang bidang kerjaya dan pengajian yang bersesuaian dengan minat anda? Prospek Kerjaya akan membantu anda memberikan informasi terkini kepada anda semua berkaitan dunia pendidikan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.