Lantikan Penjawat Awam Baru Selepas Ini Mungkin Kontrak Sahaja

Lantikan Penjawat Awam Baru Selepas Ini Mungkin Kontrak Sahaja

Lantikan Penjawat Awam Baru Selepas Ini Mungkin Kontrak Sahaja dan perkhidmatan tertentu saja yang akan ada lantikan tetap. Ini juga mungkin boleh di jadikan dua versi iaitu lantikan tetap berpencen dan tidak berpencen.

Untuk butiran lebih lanjut dan tepat mari kita ikuti laporan lanjut dari BH Online.

PUTRAJAYA: Mekanisme baharu yang akan menggantikan Skim Pencen Perkhidmatan Awam dijangka dilaksanakan tahun depan membabitkan lantikan baharu dalam sektor itu.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Borhan Dolah, berkata inisiatif yang disasarkan dapat mengurangkan beban kewangan kerajaan sehingga RM5 bilion setahun itu bagaimanapun masih perlu diperhalusi dan bergantung kepada keputusan muktamad kerajaan.

Katanya, kaedah mengurangkan bebanan pencen bagi kerajaan sudah pun dilaksanakan tetapi bukan dalam skala besar.

“Contohnya, seperti tentera ketika ini yang mempunyai lantikan jangka pendek dan jangka panjang, yang mana jangka pendek adalah tidak berpencen.

“Jadi, lantikan baharu ke dalam perkhidmatan awam selepas ini mungkin kontrak saja, tetapi ia akan dipadukan supaya lebih menarik dengan gaji lebih baik, perlindungan kebajikan dan keselamatan dalam pekerjaan.

“Mungkin juga ada perkhidmatan tertentu saja yang akan kita lantik tetap. Lantikan tetap ini juga mungkin boleh kita jadikan dua versi iaitu lantikan tetap berpencen dan tidak berpencen.

“Jadi, akhirnya kita lihat untuk jangka masa panjang kerajaan tidak akan tanggung beban pencen,” katanya selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Sumber Manusia Sektor Awam (HRMC) 2019 di sini, hari ini.

Tahun lalu, berdasarkan laporan Tinjauan Ekonomi 2019 yang dikeluarkan Kementerian Kewangan, kerajaan disaran menyemak semula skim pencen penjawat awam berikutan jangkaan peningkatan beban kepada pertumbuhan ekonomi negara pada masa hadapan.

Menurut laporan itu, skim pencen sedia ada mungkin tidak dapat dikekalkan dalam jangka masa panjang kerana ia akan menambah beban kewangan yang ditanggung kerajaan.

Mengulas lanjut, Borhan menjelaskan pihaknya sudah membentangkan kertas awalan merangkumi pelbagai opsyen ke arah mengurangkan bebanan pencen kerajaan kepada jemaah Menteri dan Jawatankuasa Khas Pembaharuan Perkhidmatan Awam.

“Tetapi ia belum dimuktamadkan dan kita diminta untuk terus lagi memperbaiki serta memperhalusi pelbagai opsyen yang diberikan dan keputusan akhirnya akan dimuktamadkan oleh kerajaan.

“Bebanan pencen kerajaan yang meningkat saban tahun sekarang ini mencecah RM28 bilion setahun dan kita mahu lihat mekanisme supaya kerajaan kurang dibebani dengan perkara ini.

“Jika boleh cecah penjimatan RM5 bilion setahun kepada kerajaan pun adalah baik tetapi ini semua bergantung opsyen yang dipilih,” katanya.

Dalam pada itu, menjawab mengenai sama ada relevan untuk Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) disatukan, Borhan berkata memang ada perancangan ke arah itu dan beliau yakin jika dizahirkan, ia tidak mendatangkan masalah.

Poll Adakah Anda Bersetuju Jika Lantikan Baru Penjawat Awam dilantik Secara Kontrak?

 

Adakah Anda Setuju Lantikan Baru Perkhidmatan Awam dilantik Secara Kontrak

Ya
Tidak

Apa Respond Anda Mengenai Hal Ini?

Secara kesimpulan yang boleh dibuat, ada beberapa perkara yang boleh kita perhatikan. Antaranya ialah :

  1. Mekanisme baru ganti Skim Pencen Perkhidmatan Awam mungkin dilaksanakan tahun depan. Ini membabitkan lantikan baru.
  2. Lantikan baru perkhidmatan awam selepas ini mungkin dilantik secara kontrak sahaja.
  3. Lantikan baru mungkin akan mendapat gaji lebih baik, perlindungan kebajikan dan keselamatan dalam pekerjaan.
  4. Namun, mungkin masih ada perkhidmatan tertentu yang akan dilantik secara lantikan tetap.
  5. Lantikan tetap ini juga mungkin boleh kita jadikan dua versi iaitu lantikan tetap berpencen dan tidak berpencen.

Mungkin selepas ini gred perkhidmatan awam juga akan turut berubah, siapa tahu bukan? Jadi, berikan respond anda jika anda mahu suara anda mungkin didengar pihak terbabit. Tinggalkan komen mengenai isu Lantikan Penjawat Awam Baru Selepas Ini Mungkin Kontrak Sahaja ini. Semoga respond anda dapat membantu mereka mendapat pandangan yang lebih jelas lagi.

REVIEW OVERVIEW
Info Semasa
Previous articleProgram Junior Science Camp 2019 kini telah dibuka
Next articleNovel Di Sebalik Dinara
lantikan-penjawat-awam-baru-selepas-ini-mungkin-kontrak-sahajaLantikan Penjawat Awam Baru Selepas Ini Mungkin Kontrak Sahaja dan perkhidmatan tertentu saja yang akan ada lantikan tetap. Ini juga mungkin boleh di jadikan dua versi iaitu lantikan tetap berpencen dan tidak berpencen.Untuk butiran lebih lanjut dan tepat mari kita ikuti laporan lanjut dari...