Printer EPSON anda bermasalah? Ikuti langkah ini untuk baikinya

Printer EPSON anda bermasalah? Ikuti langkah ini untuk baikinya. “A printer’s ink pad is at the end of it service life”. Jadi? Nak buat apa untuk baikinya? Mudah sahaja. Ikuti langkah di bawah.

Langkah 1

Muat turun perisian (software) Epson Adjustment Program

Muat turun terlebih dahulu software ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah mengikut model printer Epson anda.

Bagi model printer Epson L130 L220, L310, L360 dan L365, sila muat turun di sini: EPSON ADJUSTMENT PROGRAMME

 

Manakala, bagi model printer Epson L110, L210, L300, L350 dan L355, sila muat turun pada ikon download yang berwarna merah di bawah.

Langkah 2

“Extract” software yang telah anda muat turun.

Langkah 3

Open AdjProg.exe dengan menekan sebanyak dua kali dan pilih Particular Adjustment Mode. (Pastikan anda telah menyambungkan printer anda pada laptop/PC anda dan printer anda telah dihidupkan)

Langkah 4

Pilih model printer anda.

Langkah 5

Pada Particular adjustment mode, pilih Wast ink counter

Langkah 6:

Tandakan Main pad counter , kemudian klik Check, paparan “pop-up” akan muncul dan tekan OK. Kemudian, tandakan pada Main pad counter kemudian tekan Initialize. Langkah yang terakhir ialah tandakan sekali lagi Main pad counter dan tekan Initialize, paparan pop-up akan muncul yang mana meminta anda mematikan printer anda dengan menekan Power button pada printer anda kemudian tekan OK.

Dapatkan “software Epson Adjustment Programme” disini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format bahan ini adalah dalam ‘zip’

Download : EPSON ADJUSTMENT PROGRAMME

 

 

Penutup

Sekian. Semoga perkongsian ini iaitu Printer EPSON anda bermasalah? Ikuti langkah ini untuk baikinya mampu membantu anda dalam membaiki printer anda. Teruskan bersama kami di t.me/sistemguruonline bagi mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih.