Soalan Percubaan UPSR 2019 Bahasa Inggeris Pemahaman Negeri Kelantan

 

SEKOLAH AKAN MENGGUNAKAN GOOGLE CLASSROOM MENGGANTIKAN FROG VLE 19

Soalan Percubaan UPSR 2019 Bahasa Inggeris Pemahaman Negeri Kelantan. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, pada kali ini, admin dapat berkongsi dengan anda semua berkaitan soalan percubaan bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendag (UPSR) dari negeri Kelantan. Admin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru yang sudi berkongsi bahan ini iaitu Cikgu Wan Sazali bin Wan Idris.

Umum sedia maklum, Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dahulunya Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah rendah di Malaysia dan diambil oleh pelajar-pelajar di akhir Tahun Enam pendidikan rendah.

UPSR diperkenalkan pada tahun 1987 bagi menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematik diubah dengan memperkenalkan soalan subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah calon. Pada tahun yang sama, subjek Sains telah diperkenalkan dalam kertas peperiksaan UPSR, juga melibatkan amali Sains. Pada tahun 2016, kertas Bahasa Inggeris dipecahkan kepada 2 kertas berasingan, iaitu kertas Pemahaman (terdapat 2 bahagian, Section A (objektif) dan B (subjektif)) dan kertas Penulisan. Calon yang mengambil UPSR pada 2016 ialah kohort murid pertama yang mengaplikasi KSSR dan juga sistem PBS (Penilaian Berasaskan Sekolah).

Mulai 2016 juga, soalan-soalan dalam kertas UPSR mempunyai elemen KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi)/HOTS (High Order Thinking Skills) yang melibatkan soalan berbentuk subjektif untuk kertas soalan Bahasa Melayu Pemahaman (Bahagian B), juga untuk kertas Bahasa Inggeris Pemahaman (Section B). Hal ini menjadikan keputusan lulus penuh UPSR ialah 4A/6A (tambahan 2 kertas Pemahaman dan Penulisan untuk sekolah SJKC dan SJKT) (1988-2001), 5A/7A (2001-2015), dan 6A/8A (2016).

Dapatkan “Soalan Percubaan UPSR 2019 Bahasa Inggeris Pemahaman Negeri Kelantan” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : BI-Pemahaman

Link Download Alternatif

 

 

Bermula 2018 ramai yang mengatakan Penilaian Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) PPSR ganti UPSR. Sebenarnya keputusan UPSR menjadi salah satu daripada elemn dan komponen yang akan menggantikan UPSR. UPSR adalah kini dijadikan salah satu daripada 4 komponen utama PPSR. Ini semua dilakukan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia dan Lembaga Peperiksaan Malaysia dengan ia menjadi satu tahap baru untuk penilaian murid tahun 6 di sekolah.

Penutup

Sekian. Semoga perkongsian pada kali ini iaitu Soalan Percubaan UPSR 2019 Bahasa Inggeris Pemahaman Negeri Kelantan sedikit sebanyak dapat membantu gguru-guru dan murid yang bakal menduduki UPSR pada tahun ini. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline bagi mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini, terbaik lagi bermanfaat dari semasa ke semasa. Terima kasih.