Komsas Bahasa Melayu Tingkatan 4: Kajian Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa (Abdul Latip Talib)

SEKOLAH AKAN MENGGUNAKAN GOOGLE CLASSROOM MENGGANTIKAN FROG VLE 8

Komsas Bahasa Melayu Tingkatan 4: Kajian Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa (Abdul Latip Talib). Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, admin berkongsian kajian bagi kegunaan guru dan pelajar sekolah menengah Tingkatan 4 iaitu bagi komsas untuk mata pelajaran Bahasa Melayu.

9789674080778 medium

Perkara yang dikongsikan oleh admin ini merupakan kajian bagi salah satu komponen yang perlu diajar oleh guru mata pelajaran Bahasa Melayu dan pelajar Tingkatan 4 iaitu novel yang bertajuk Leftenan Adnan Wira Bangsa (Abdul Latip Talib). Kajian ini merangkumi perkara seperti berikut:

  1. Sinopsis Keseluruhan Novel
  2. Sinopsis Bab demi Bab
  3. Tema
  4. Persoalan

Dalam pertempuran dengan askar Jepun, Askar Melayu menunjukkan keberanian dan semangat keperwiraan yang hebat di mana seramai 152 anggota Askar Melayu, termasuk 7 pegawai Melayu dan 6 orang pegawai British yang dipinjamkan ke Rejimen Askar Melayu terkorban. Antara pegawai Askar Melayu yang terkorban itu adalah Leftenan Adnan bin Saidi. Dia bersama 42 orang anggotanya berjuang sehingga ke titisan darah yang terakhir.Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa, Memaparkan kisah keberanian dan keperwiraan askar Melayu yang sanggup berjuang sehingga ke hujung nyawa.

Dapatkan “Komsas Bahasa Melayu Tingkatan 4: Kajian Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa (Abdul Latip Talib)” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Leftenan Adnan Wira Bangsa

 

Penutup

Sekian. Semoga perkongsian ini iaitu Komsas Bahasa Melayu Tingkatan 4: Kajian Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa (Abdul Latip Talib) memberikan manfaat buat semua. Teruskan menyokong kami dengan menyertai saluran Telegram kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi terkini lagi sahih dari semasa ke semasa. Terima kasih.