RPT 2019 Semua Mata pelajaran KSSR Tahun 4

 

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 34

RPT 2019 Semua Mata pelajaran KSSR Tahun 4. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, perkongsian kali ini diteruskan dengan Rancangan Pengajaran Tahunan bagi semua mata pelajaran KSSR Tahun 4 untuk kegunaan tahun 2019.

Pengenalan

Rancangan Pengajaran Tahunan mengandungi secara ringkas isi pengajaran dan  pembelajaran berdasarkan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) yang dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia.

Ciri utama RPT:

 1. Berdasarkan DSKP.
 2. Merangkumi sepanjang tahun.
 3. Diolah mengikut kesesuaian kelas dan tahap pencapaian murid.
 4. Disusun berdasarkan takwim sekolah.

RPT atau Rancangan Pengaran Tahunan ialah satu susunan topik pembelaran yang terbaru mengikut Pendidikan Alaf ke-21 yang sedang diketengahkan oleh KPM. Berbanding dengan RPT tahun-tahun sebelum ini, tahun 2019 ini dilihat lebih banyak menekankan aspek PAK-21 dimana pihak kementerian begitu giat menjalankan kursus kepada para guru di sekolah bagi menerangkan dasar pendidikan yang baru ini.

Oleh sebab itu, dilihat adalah sangat menjadi tuntutan jika semua guru berganding bahu dan menyokong setiap dasar yang diperkenalkan oleh KPM. Jika ada sebarang masalah, maklumkan dengan cara yang baik dan saluran yang betul. Kita perlu tunjukkan profesion guru adalah satu profesion yang profesional.

Selepas anda mendapatkan bahan RPT ini, sila cetak dan tunjukkan kepada pihak pentadbir bagi mendapatkan pengesahan mereka. Jika sesuai digunakan di sekolah anda barulah jadikan RPT ini sebagai rujukan anda membuat RPH.

Muat Turun

RPT ini merangkumi mata pelajaran KSSR untuk Tahun 4 kegunaan 2019 seperti berikut:

 1. Bahasa Arab
 2. Bahasa Inggeris
 3. Matematik
 4. Pendidikan Islam
 5. Pendidikan Moral
 6. Pendidikan Seni Visual
 7. Reka Bentuk dan Teknologi
 8. Teknologi Maklumat dan Komunikasi

MOHON PERHATIAN: Bagi mata pelajaran yang tidak disenaraikan di atas bermaksud RPT bagi mata pelajaran tersebut BELUM TERSEDIA buat masa ini. Sebarang penambahan RPT akan admin maklumkan dari semasa ke semasa.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun RPT ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah.

Dapatkan “RPT 2019 Semua Mata pelajaran KSSR Tahun 4” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘docs’ atau ‘docx’

Download : RPT 2019 Semua Mata pelajaran KSSR Tahun 4

 1. Bahasa Arab
 2. Bahasa Inggeris
 3. Matematik
 4. Pendidikan Islam
 5. Pendidikan Moral
 6. Pendidikan Seni Visual
 7. Reka Bentuk dan Teknologi
 8. Teknologi Maklumat dan Komunikasi

 

Kepada semua guru, jangan lupa hubungi kami jika ada sebarang pertanyaan atau ingin berkongsi bahan dengan kami.

Penutup

Sekian, semoga perkongsian informasi kali ini iaitu RPT 2019 Semua Mata pelajaran KSSR Tahun 4 memberikan informasi terkini kepada anda semua dan semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.