Soalan Percubaan UPSR 2018 Sains Negeri Kedah

SOALAN PERCUBAAN SPM 2017 BAHASA MELAYU 16

Soalan Percubaan UPSR 2018 Sains Negeri Kedah ini merupakan soalan yang disediakan khususnya untuk Peperiksaan Percubaan bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) untuk dimuat turun secara percuma.

Pengenalan

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dahulunya Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah rendah di Malaysia dan diambil oleh pelajar-pelajar di akhir Tahun Enam pendidikan rendah.

UPSR diperkenalkan pada tahun 1987 bagi menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematik diubah dengan memperkenalkan soalan subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah calon. Pada tahun yang sama, subjek Sains telah diperkenalkan dalam kertas peperiksaan UPSR, juga melibatkan amali Sains. Pada tahun 2016, kertas Bahasa Inggeris dipecahkan kepada 2 kertas berasingan, iaitu kertas Pemahaman (terdapat 2 bahagian, Section A (objektif) dan B (subjektif)) dan kertas Penulisan. Calon yang mengambil UPSR pada 2016 ialah kohort murid pertama yang mengaplikasi KSSR dan juga sistem PBS (Penilaian Berasaskan Sekolah).

Pada awalnya, PBS dijangka yang diguna pakai akan melibatkan 40% markah perolehan murid (bermula dari 2011, ketika murid-murid berada di Tahun 1, dan sehingga Tahun 6) dalam penilaian di sekolah, dan 60% adalah daripada kertas peperiksaan UPSR itu sendiri. Namun pada saat akhir iaitu tahun 2016, Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) dan Kementerian Pendidikan Malaysia memutuskan bahawa keputusan UPSR ialah 100% daripada kertas peperiksaan, sekaligus menidakkan penilaian PBS yang telah dibuat selama 6 tahun bermula pada 2011.

Objektifnya adalah untuk menilai pencapaian pelajar sekolah rendah dalam kemahiran asas mereka dalam Sains dan Matematik dan juga bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. UPSR dijalankan berdasarkan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).

Bermula 2018 satu dikatakan Penilaian Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) akan menggantikan UPSR sedia ada. UPSR adalah kini dijadikan salah satu daripada 4 komponen utama PPSR.

Peperiksaan
Percubaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)

Umum sedia maklum, Peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selalunya dilaksanakan pada bulan Julai/Ogos setiap tahun.

Dapatkan “Soalan Percubaan UPSR 2018 Sains Negeri Kedah” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Soalan Percubaan UPSR 2018 Sains Negeri Kedah

  1. soalan trial kedah Sains 1
  2. soalan trial kedah Sains 2

Download Link Alternatif

  1. Soalan Trial UPSR 2018 Negeri Kedah Subjek Sains Kertas 1
  2. Soalan Trial UPSR 2018 Negeri Kedah Subjek Sains Kertas 2

 

Penutup

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Soalan Percubaan UPSR 2018 Sains Negeri Kedah memberikan manfaat kepada kita semua dan juga semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.

” SGO Web Pendidikan No. 1 Rujukan Guru, Murid dan Ibu bapa “