Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang Berserta Skema Jawapan

SOALAN PERCUBAAN SPM 2017 BAHASA MELAYU 125

Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang Berserta Skema Jawapan ini merupakan soalan yang disediakan khususnya untuk Peperiksaan Percubaan bagi Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) untuk dimuat turun secara percuma berserta skema/cadangan jawapan.

Pengenalan

Pentaksiran Tingkatan Tiga atau diperkenalkan dengan nama singkatannya PT3, merupakan sebuah pentaksiran sumatif untuk menilai pencapaian akademik murid pada peringkat menengah rendah. PT3 ialah sebuah penilaian yang digunakan untuk menggantikan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang telah dijalankan sejak tahun 1993. Pentaksiran ini mencakupi skop sukatan pelajaran dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 berdasarkan matlamat, objektif dan kandungan mata pelajaran berkenaan.

Namun, Pentaksiran Tingkatan Tiga diumumkan dalam keadaan yang agak tergesa, iaitu dalam tempoh beberapa bulan sebelum pentaksiran itu dijalankan buat pertama kalinya pada tahun 2014 bermula bulan Julai sehingga bulan Oktober pada tahun yang sama.

Terdapat empat ujian yang hendak dilakukan oleh calon-calon iaitu kajian kes untuk mata pelajaran Geografi dan Sejarah, ujian lisan bertutur dan ujian mendengar untuk Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, serta ujian bertulis untuk mata pelajaran selanjutnya.

Peperiksaan
Percubaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3)

Umum sedia maklum, Peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) selalunya dilaksanakan pada bulan Ogos setiap tahun.

Pratonton (Preview) Soalan

*Hanya Soalan Percubaan PT3 2017 bagi KERTAS 1 (10 halaman terawal) sahaja yang disediakan pratontonnya (preview).

Sehubungan dengan itu, anda boleh mendapatkan soalan-soalan ini dengan memuat turun soalan-soalan ini pada puatan muat turun yang telah disediakan di bawah.

Dapatkan “Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang Berserta Skema Jawapan” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang Berserta Skema Jawapan

  1. Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang
  2. Skema Jawapan Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang

Penutup

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Soalan Percubaan PT3 2017 Sains Negeri Pahang Berserta Skema Jawapan memberikan manfaat kepada kita semua dan juga semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.

” SGO Web Pendidikan No. 1 Rujukan Guru, Murid dan Ibu bapa “