“Guru Pemacu Transformasi Pendidikan” Tema Hari Guru 2018

 

Sertai Study Group SPM 2020

PREMIUM Hanya guru SPM dan Calon SPM 2020 sahaja dibenarkan join. ♥ Para guru SPM boleh berkongsi bahan, link, buah fikiran, video pengajaran, etc.

“Guru Pemacu Transformasi Pendidikan” Tema Hari Guru 2018. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, Sistem Guru Online mengongsikan tema hari guru bagi tahun ini iaitu tahun 2018 yang bakal disambut pada 16 Mei ini.

Tema tersebut ialah Guru Pemacu Transformasi Pendidikan. Berikut merupakan huraian lebih lanjut berkaitan tema ini yang telah disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia:

  1. GURU: Guru merupakan individu penting serta berperanan sebagai pendidik yang mendorong, membimbing dan membentuk kemenjadian murid.
  2. PEMACU: Penggerak yang menggerakkan sesuatu usaha dengan lebih cepat dan berkesan dalam memastikan kejayaan dan pencapaian sasaran.
  3. TRANSFORMASI: Membawa maksud melakukan perubahan terhadap sifat, tingkah laku, pengetahuan, pandangan dan sebagainya kepada sesuatu yang lebih baik dan sempurna.
  4. PENDIDIKAN: Bermaksud perihal mendidik yang merujuk kepada proses atau aktiviti untuk membentuk manusia secara menyeluruh dan seimbang.

Tema Hari Guru ini dicadangkan untuk menunjukkan bahawa dalam menjayakan transformasi pendidikan negara dan menyahut cabaran Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025, guru ialah agen penting dalam merealisasi transformasi melalui peringkat akar umbi pendidikan. Pada peringkat Gelombang 2 PPPM (2016-2020), guru perlu memainkan peranan sebagai pemacu dalam memastikan transformasi negara dapat dicapai dengan lebih cepat dan berkesan. Guru berperanan menterjemahkan semua dasar dan aspirasi negara melalui pendidikan.

Guru perlu menanamkan keinginan dan hasrat yang tinggi bagi memastikan setiap murid mempunyai pengetahuan, kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, kemahiran dwibahasa, etika dan kerohanian serta identiti nasional seperti yang dirangka dalam PPPM 2013-2025. Dalam usaha menuju matlamat Transformasi Nasional 2050 (TN50), guru memainkan peranan yang penting dalam mendidik modal insan yang bakal menerajui negara ke arah menjadi negara maju yang sejahtera, berinovasi dan berdaya saing dalam pelbagai bidang di peringkat global.

Dalam konteks Malaysia, transformasi pendidikan mestilah bertunjangkan kepada hasrat melahirkan warga glokal iaitu warga yang berakar nasional dan berakal internasional. Justeru itu, guru perlu sentiasa bersedia untuk berubah, melaksanakan tugas daripada cara biasa kepada yang luar biasa, berdaya tahan, futuristik dan berfikiran aras tinggi serta world class thinking.

Semoga perkongsian pada kali ini iaitu “Guru Pemacu Transformasi Pendidikan” Tema Hari Guru 2018 bermanfaat. Teruskan menyokong kami di Sistem Guru Online, Komuniti Pendidikan Malaysia.

Dapatkan Bahan Berkaitan Sambutan Hari Guru

  1. Kad Selamat Hari Guru Yang Sangat Cantik Sesuai Anak-anak Beri Pada Guru
  2. WOW 50 Kad Hari Guru yang Menarik dan Kreatif
  3. 8 Puisi TERBAIK Hari Guru Sempena Hari Guru
  4. Senarai Panduan & Cadangan Hadiah Menarik Istimewa Sempena Hari Guru
  5. Mari Mewarna Gambar Selamat Hari Guru Peringkat Sekolah

Dapatkan Soalan Ramalan UPSR PT3 SPM 2020 + Latihan Musim PKP Covid-19(Premium Items)

.rt-wpls .single-logo a { color: #000000; font-weight: bold; } .rt-wpls .slick-prev, .rt-wpls .slick-next { width: 40px; height: 40px;}' ); ?>