Himpunan Terbaik Penjodoh Bilangan

 

Sertai Study Group SPM 2020

PREMIUM Hanya guru SPM dan Calon SPM 2020 sahaja dibenarkan join. ♥ Para guru SPM boleh berkongsi bahan, link, buah fikiran, video pengajaran, etc.

Himpunan Terbaik Penjodoh Bilangan. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, pada kali ini, kami dapat menghimpunkan penjodoh bilangan berserta contoh dan grafik yang menarik untuk dimuat turun. Umum sedia maklum, penjodoh bilangan ialah kata yang digunakan bersama-sama dengan kata bilangan untuk membilang kata nama konkrit (bukan abstrak) seperti orang, haiwan, benda, tempat, dan sebagainya. Ia digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang, buah, ekor, orang, dan sebagainya.

Berikut merupakan 29 penjodoh bilangan berserta contoh dengan grafik yang menarik :
CATATAN : Setakat ini, kami hanya dapat kongsikan sebanyak 29 penjodoh bilangan sahaja. Kami akan sentiasa mengemas kini penjodoh bilangan ini dari semasa ke semasa sekiranya terdapat penambahan yang lain.

Dapatkan “Himpunan Terbaik Penjodoh Bilangan” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Himpunan Terbaik Penjodoh Bilangan

 

Selamat memuat turun bahan-bahan ini. Semoga pekongsian Himpunan Terbaik Penjodoh Bilangan ini bermanfaat khususnya kepada guru-guru Bahasa Melayu dalam membantu mereka mengajar Kata Bilangan dan Penjodoh Bilangan dalam aktiviti PdPc.

SISTEM GURU ONLINE
Komuniti Pendidikan Malaysia

Dapatkan Soalan Ramalan UPSR PT3 SPM 2020 + Latihan Musim PKP Covid-19(Premium Items)

.rt-wpls .single-logo a { color: #000000; font-weight: bold; } .rt-wpls .slick-prev, .rt-wpls .slick-next { width: 40px; height: 40px;}' ); ?>