Himpunan Terbaik Istilah Sains KSSR Tahun 4, 5 dan 6 Berserta Definisinya

IS

Himpunan Terbaik Istilah Sains KSSR Tahun 4, 5 dan 6 Berserta Definisinya. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, Sistem Guru Online mengongsikan istilah-istilah Sains yang terdapat dalam KSSR Tahun 4, 5 dan 6 untuk dimuat turun.

Umum sedia maklum, Sains merupakan mata pelajaran yang amat menarik dan bermanfaat untuk dipelajari. Kini, mata pelajaran ini juga ditekankan dalam kurikulum sekolah dan peringkat pengajian tinggi. Sains juga dijadikan sebagai salah satu Elemen Merentas Kurikulum iaitu merujuk kepada Sains dan Teknologi.

Sehubungan dengan itu, kami telah menghimpunkan istilah-istilah Sains yang terdapat dalam KSSR Sains yang merangkumi Sains Tahap 2, iaitu Tahun 4, 5 dan 6. Istilah-istilah ini dihimpunkan berserta definisinya bagi pemahaman murid-murid berkaitan sesuatu istilah tersebut.

Istilah-istilah ini amat berguna untuk dijadikan sebagai nota kepada murid-murid khususnya calon UPSR yang bakal menduduki ujian tersebut bermula pada 13 November tahun ini. Anda boleh memuat turun istilah-istilah ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah’

Dapatkan “Himpunan Terbaik Istilah Sains KSSR Tahun 4, 5 dan 6 Berserta Definisinya” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘docx’ iaitu fail jenis ‘word’ yang boleh disunting (diedit)

Download : 

  1. Istilah Sains Tahun 4
  2. Istilah Sains Tahun 5
  3. Istilah Sains Tahun 6

 

Semoga perkongsian pada kali ini iaitu Himpunan Terbaik Istilah Sains KSSR Tahun 4, 5 dan 6 Berserta Definisinya sedikit sebanyak dapat meningkatkan kefahaman murid berkaitan istilah-istilah yang terdapat dalam mata pelajaran Sains serta membantu dalam memudahkan murid menjawab soalan-soalan Sains yang setiap ujian dan peperiksaan.