Himpunan Perkataan Bahasa Melayu Berserta Contoh Penggunaannya

Himpunan Perkataan Bahasa Melayu Berserta Contoh Penggunaannya.. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, lagi perkongsian daripada Sistem Guru Online. Kali ini, kami mengongsikan himpunan perkataan Bahasa Melayu berserta contoh penggunaanya dalam ayat yang betul.

Umum sedia maklum, Bahasa Melayu merupakan Bahasa Kebangsaan kita. Sebagai seorang rakyat Malaysia, penguasaan Bahasa Melayu perlulah dititikberatkan. Ini kerana ia juga merupakan identiti nasional kita sebagai warganegara Malaysia.

Sehubungan dengan itu, berikut merupakan himpunan perkataan Bahasa Melayu berserta Contoh Penggunaanya yang betul dalam sesuatu ayat atau frasa sebagai panduan kita dalam menggunakan perkataan-perkataan Bahasa Melayu dengan betul sama ada secara lisan ataupun bertulis.

Kami juga menyediakan pautan muat turun gambar-gambar ini dalam satu “compressed folder” berformatkan ZIP.

 

Dapatkan “Himpunan Perkataan Bahasa Melayu Berserta Contoh Penggunaannya” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘JPEG’ dan dihimpunkan dalam satu “compressed folder” berformatkan ZIP (6.91MB)

Download : Himpunan Perkataan Bahasa Melayu Berserta Contoh Penggunaannya yang Betul

 

 

 

Sehubungan dengan itu, pengajaran khususnya dalam mata pelajaran Bahasa Melayu perlulah diutamakan dengan mengajar penggunaan perkataan dan istilah yang betul. Ini bukan sahaja dapat meningkatkan kefahaman murid berkaitan penggunaan sesuatu perkataan dengan betul, malah mampu menambahkan kosa kata dalam diri murid seterusnya mampu menjadikan penulisan mereka berkualiti dan betul. Semoga entri Himpunan Perkataan Bahasa Melayu Berserta Contoh Penggunaannya memberikan anda panduan dalam penggunaan perkataan Bahasa Melayu.

SUMBER : DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA