5 Langkah Memaparkan Skrin Smartphone ke Skrin Laptop Menggunakan Teknik Mirroring

 

TM

5 Langkah Memaparkan Skrin Smartphone ke Skrin Laptop Menggunakan Teknik Mirroring. Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, saya berkongsi berkaitan langkah-langkah untuk memaparkan paparan yang terdapat pada telefon pintar (smartphone) ke laptop TANPA MENGGUNAKAN SEBARANG APLIKASI menggunakan Teknik ‘Mirroring’.

Untuk pengetahuan anda, Teknik Mirroring ini sangat mudah, ringkas dan senang untuk diaplikasikan. Murid-murid pun berasa seronok apabila kita menggunakan teknik ini semasa Pembelajaran dan Pemudahcaraan berlangsung. Ia sangat efektif dalam menarik perhatian murid untuk belajar. Saya dah apply dan YA!! Memang berkesan.. Hehe..

BERIKUT MERUPAKAN 5 LANGKAH MELAKUKAN TEKNIK MIRRORING INI :

LANGKAH 1 ; SEDIAKAN TELEFON PINTAR (SMARTPHONE) DAN KOMPUTER RIBA (LAPTOP) WINDOWS 10 terlebih dahulu. Of course, tanpa 2 device ni, memang tak jadila teknik Mirroring ni.. Hehe

Dalam tutorial ini, saya menggunakan smartphone Samsung Galaxy Note 3 dan Laptop Acer.

LANGKAH 2 : CARI MENU MIRRORING DALAM LAPTOP / PC ANDA. Teknik Mirroring ini hanya boleh dilakukan menggunakan PC/LAPTOP yang menggunakan Sistem Pengoperasian (OS) Windows 10 sahaja. Windows XP sehingga Windows 8.1 tidak mempunyai OPTION MIRORRING INI.

Untuk memudahkan anda mencari option “mirroring” ini, anda hanya perlu menaip CONNECT pada tempat carian anda (Windows Search) seperti gambar di bawah (No. 1). Kemudian, klik atau tekan pada paparan No. 2.

1 3

Apabila paparan seperti ditunjukkan pada gambar di bawah terpapar pada skrin laptop anda, option MIRRORRING SUDAH TERSEDIA untuk melakukan sambungan (connection) dengan smartphone anda.

2 3

LANGKAH 3 : CARI MENU MIRRORING DALAM SMARTPHONE ANDA. Untuk pengetahuan anda, menu “mirroring” ini terdapat pada semua jenama smartphone, namun berbeza nama sahaja. Berikut merupakan cara mencari menu “mirroring” ini mengikut jenama smartphone seperti berikut :

 1. Telefon Pintar Samsung – screen mirroring / smart view
 2. Telefon Pintar Sony – Mirror Share
 3. Telefon Pintar Apple – Air Play
 4. Telefon Pintar Asus – Play to / MiraCast
 5. Telefon Pintar Huawei – MirrorShare
 6. Telefon Pintar Lenovo – Cast Sreen
 7. Telefon Pintar LG   – miracast
 8. Telefon Pintar Xiaomi – setting > more > wireless display
 9. Telefon Pintar Oppo – setting->other wireless connections->wireless display
 10. Telefon Yes Altitude – Cast Screen
 11. Telefon pintar vivo – wi-fi display
 12. Xiaomi Redmi 4 – Cast
 13. Meizu – Screen Cast

Dalam tutorial ini, saya menggunakan Telefon Pintar Samsung Galaxy Note 3

LANGKAH 4 : TEKAN/KLIK SCREEN MIRRORING SEPERTI GAMBAR DI BAWAH PADA TELEFON PINTAR ANDA.

3 3 4 2

 

LANGKAH 5 : TEKAN PADA NAMA LAPTOP/PC YANG ANDA HENDAK DISAMBUNGKAN DENGAN SMARTPHONE ANDA.

5 1 6 2

7

Tadaaaa… DAH BERJAYA.. Alhamdulillah..  👇 Jangan lupa switch on Screen Rotation pada smartphone anda untuk menjadikan paparannya dalam bentuk landscape. Then, pergi ke mana-mana menu atau aplikasi yang anda suka untuk dipaparkan pada laptop anda.

Semasa PdPc, saya menggunakan kamera untuk menangkap gambar hasil kerja murid dan paparkan terus melalui laptop yang bersambung dengan projector. Semua murid dapat nampak dan pembetulan dapat dilaksanakan.

Misalnya, saya menggunakan S Pen untuk membetulkan jawapan murid dan murid-murid dapat melihat terus melalui paparan di skrin interaktif. Banyak lagi kebaikan menggunakan screen mirroring ni… Nak mahir? explore it by yourself.. Trust me.. Hehehe..

Anda boleh mengawal dari jarak jauh (jangan jauh sangat) but dalam kelas boleh la gerak sana sini. Contohnya anda memaparkan slaid powerpoint menggunakan smartphone melalui teknik mirroring ini dsb. Oh ya, boleh zoom in, zoom out.. macam selalu buat kat gambar.. Hehe..

8

Semoga dapat membantu anda. Aamiin. Sebarang pertanyaan, anda boleh kemukakan dalam ruangan komen di bawah. Terima kasih.

MOHON PERHATIAN. Tidak semua laptop Windows 10 menyokong (compatible) teknik Mirroring ini – bergantung kepada firmware laptop anda . Insya Allah, if u are lucky, boleh buat ni. BELUM CUBA BELUM TAHU.. Hhehhee