Himpunan Soalan Akhir Tahun 2017 Bagi Tahun 5

Soalan AKhir Tahun 2017 Darjah 5

Bank Soalan Tahun 5 Peperiksaan Akhir Tahun bagi Tahun 2017 di sini adalah seperti dibawah. Kepada semua guru, jika anda ingin menyumbangkan set soalan boleh terus hubungi admin di founder@sistemguruonline.my.

Sebelum mendownload soalan disini admin nak kongsikan dahulu beberapa tips untuk menghadapi ujian. Ya, mungkin cikgu-cikgu semua boleh kongsikan tips ringkas ini kepada semua murid nanti.

11 Tips Menghadapi Ujian

1. Datanglah dengan bersedia dan lebih awal
Bawalah semua alat tulis yang anda perlukan seperti pensel, pen, kalkulator, jam (tangan), pemadam, pembaris, dan lain-lainnya. Kelengkapan ini akan membantu anda untuk memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan.

2. Tenang dan percayakan diri sendiri
Ingatkan diri anda bahawa anda sudah bersedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik.

3. Bersantailah tapi berhati-hati
Pastikan meja dan kerusi anda dalam keadaan baik dan selesa untuk anda menulis. Duduk dalam keadaan menegak.

4. Preview soalan-soalan terlebih dahulu
Luangkan 10% dari keseluruhan waktu peperiksaan untuk membaca soalan-soalan secara mendalam, tandakan kata-kata kunci dan tetapkan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjawab setiap soalan. Rancangkan untuk menjawab soalan yang mudah dahulu, baru soalan yang sukar.. Ketika anda membaca soalan, catatkan juga idea-idea yang muncul yang akan digunakan sebagai jawapan.

5. Jawab soalan secara strategik
Mulakan dengan menjawab soalan mudah yang anda ketahui, kemudian dengan soalan-soalan yang mempunyai markah yang tinggi. Soalan terakhir yang harus anda jawab adalah:
soalan paling sukar, yang memerlukan masa yang panjang untuk menulis jawapannya,
mempunyai markah sedikit .

6. Semasa menjawab soalan aneka pilihan, ketahuilah jawapan yang patut dipilih
Mula-mula, abaikan jawaban yang anda tahu salah. Tekalah pilihan jawapan ketika tidak ada pilihan jawapan yang dapat anda abaikan. Jangan mengubah suatu pilihan jawapan jika anda tidak pasti kerana pilihan pertama jawapan anda biasanya betul, jangan menggantinya kecuali anda yakin dengan pembetulan yang anda lakukan.

7. Semasa menjawab soalan esei, fikirkan dulu jawapannya sebelum menulis
Buat rangka karangan secara ringkas untuk esei dengan mencatat dahulu beberapa idea yang akan ditulis. Kemudian susun idea-idea tersebut mengikut susunan yang mana penting atau perlu dibincangkan dulu.

8. Semasa menjawab soalan esei, jawab pada persoalannya
Tulis frasa pokok pada frasa pertama. Gunakan perenggan pertama sebagai pengenalan esei anda. Gunakan perenggan seterusnya untuk membincangkan isi-isi utama secara terperinci. Sokong isi anda dengan penerangan yang jelas, contoh, atau petikan dari buku atau media lain jika perlu.

9. Bahagikan 10% waktu anda untuk memeriksan jawapan
Periksa jawapan; elakkan keinginan untuk cepat meninggalkan dewan atau bilik setelah anda menjawab semua soalan ujian. Pastikan anda telah menjawab semua soalan. Baca sekali lagi jawapan anda untuk memeriksa ejaan, struktur bahasa dan tanda baca. Untuk jawapan matematik, pastikan tidak ada kesilapan (misalnya salah meletakkan tanda titik perpuluhan). Bandingkan jawapan matematik anda yang sebenarnya dengan pengiraan ringkas.

10. Analisa jawapan anda
Setiap peperiksaan akan membantu anda dalam mempersiapkan diri untuk peperiksaan berikutnya. Tetapkan strategi mana yang sesuai dengan anda. Tentukan strategi mana yang tidak menjadi dan ubahlah. Gunakan kertas peperiksaan sebelumnya ketika belajar untuk peperiksaan akhir.

11. Berdoa dan bertawakkal kepada ALLAH S.W.T

Jom Download dan Dapatkan Soalan Akhir Tahun Darjah 5


Disini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘word’

Download : 

 1. Bahasa Melayu Tahun 5 (Pemahaman, Penulisan)
 2. Bahasa Inggeris Tahun 5 (Paper 1, Paper 2)
 3. Matematik Tahun 5 (Kertas 1, Kertas 2)
 4. Sains Tahun 5 (Kertas 1, Kertas 2)
 5. Pendidikan Islam Tahun 5 (KIV, Please Share)
 6. Pendidikan Moral Tahun 5
 7. Pendidikan Muzik Tahun 5
 8. Pendidikan Jasmani Tahun 5 & Jawapan
 9. Pendidikan Kesihatan Tahun 5
 10. Sejarah Tahun 5
 11. Reka Bentuk dan Teknologi Tahun 5
 12. Teknologi Maklumat Tahun 5
 13. Pendidikan Seni Tahun 5

Kepada semua guru, and sebenarnya boleh mengubah isi kandungan ujian mengikut kemampuan murid. Guru boleh berkongsi kepada semua guru soalan-soalan yang telah dikumpulkan daripada pelbagai sumber ini. Tekan sahaja butang share.

Jom Download Set Soalan Peperiksaan Akhir Tahun Bagi Tahun 1,2,3,4,6

Untuk perhatian juga, SGO tidak memiliki semua set soalan ini. Semua soalan ini adalah diperolehi dari pelbagai sumber internet seperti group telegram, website, facebook dan sebagainya. Terima kasih.