eSarana PIBG Login PIBK dan KSIB

Sertai Study Group SPM 2020

PREMIUM Hanya guru SPM dan Calon SPM 2020 sahaja dibenarkan join. ♥ Para guru SPM boleh berkongsi bahan, link, buah fikiran, video pengajaran, etc.
eSarana PIBG Login PIBK dan KSIB
eSarana PIBG Login PIBK dan KSIB

eSarana atau sarana membawa erti (segala) sesuatu yang dapat digunakan sebagai alat dan sebagainya untuk mencapai atau melaksanakan sesuatu. – Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

Maksud sarana ibubapa ialah suatu alat untuk digunakan oleh ibubapa bagi membangunkan, memantap dan memperkasa penglibatan ibubapa dalam pembelajaran anak-anak. Definisi sarana sekolah pula ialah alat yang digunakan oleh sekolah untuk meningkatkan kerjasama antara sekolah, ibubapa dan komuniti bagi tujuan menggalakkan  penglibatan ibubapa dan komuniti secara aktif dalam pembelajarana murid.

Login eSarana disini

log masuk esarana

Login eSarana

Login ke Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan

eSarana dan Apa itu KSIB dan PIBK

KSIB atau lebih tepat disebut sebagai Kumpulan Sokongan Ibubapa di Sekolah yang berperanan sebagai saluran kerjasama dan komunikan bagi merapatkan hubungan antara ibu bapa, murid, sekolah, alumni, komuniti, agensi awam dan swasta. Mereka memastikan penglibatan KSIB dalam membantu merealisasikan anjakan ke-9 dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia PPPM 2013 – 2025. Iaitu bekerjasama dengan ibubapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas berpandukan perlembagaan PIBG yang sedia ada.

Menurut sistem guru online, PIBK pula disebut sebagai Penglibatan Ibu Bapa Komuniti di sekolah. Penglibatan ibu bapa merupakan satu keadaan dimana ibubapa dapat berhubung dengan kakitangan sekolah yang bertanggungjawab memberi perkhidmatan kepada kanak-kanak untuk memberi pendidikan, melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti yang dibentuk dan bertujuan untuk menggalakkan ibubapa memainkan peranan dalam pendidikan anak masing-masing.

Pelaksanaan SdK Sukarelawan dalam Kelas

Untuk lebih lanjut kami telah bincangkan hal ini di dalam 1 ruangan khas. Anda boleh rujuk segala perkara yang kami kongsikan mengenai SdK ini dalam post ini.

Rasional Permuafakatan Ibubapa dan Guru

  • Guru dan ibu bapa memainkan peranan penting dalam keberkesanan pendidikan kanak – kanak. Guru bertugas mendidik di sekolah dan merangkumi masa selama tiga atau empat jam di pusat prasekolah, sedangkan ibu bapa/keluarga bergaul lebih lama dan rapat untuk mencorak kanak-kanak.
  • Pengalaman atau idea yang disemaikan di sekolah boleh dikukuhkan oleh keadaan di rumah atau sebaliknya.
  • Penglibatan ibu bapa dalam berbagai aktiviti menunjukkan komitmen yang baik ke atas segala keputusan yang dicapai bersama.
  • Membolehkan kanak-kanak mendapat faedah yang  optimum di atas segala proses pengajaran dan pembelajaran mereka kerana mendapat sokongan dari kedua belah pihak.
  • Hubungan komunikasi yang erat diantara ibubapa dan guru membentuk perasaan bertanggungjawab yang sewajarnya dipihak ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak mereka.

Menurut Swick  penglibatan ibu bapa dalam tiga proses :

  • Pemuafakatan (partnership) antara keluarga dan profesional (pihak guru) dan pembantu (para profesional) dalam komuniti.
  • Proses yang berkembang dan dibina melalui satu jangka masa yang dirancang dan  memerlukan kerjasama setiap ahli.
  • Satu proses di mana ibu bapa dan guru berkerjasama, belajar dan melibatkan diri dalam membuat keputusan bersama.

Dapatkan Soalan Ramalan UPSR PT3 SPM 2020 + Latihan Musim PKP Covid-19(Premium Items)

.rt-wpls .single-logo a { color: #000000; font-weight: bold; } .rt-wpls .slick-prev, .rt-wpls .slick-next { width: 40px; height: 40px;}' ); ?>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here