SPLG Login Melalui SPLKPM

Download Pelbagai Bahan untuk Guru di Sini

"SGO Web Pendidikan No.1 di Malaysia Rujukan Guru, Murid dan Ibu Bapa"

whatsapp sistem guru online sgoDapatkan Update SGO Melalui Whatsapp

SPLG Login Melalui SPLKPM
SPLG Login Melalui SPLKPM

SPLG atau lebih tepatnya Sistem Pengurusan Latihan Guru adalah satu lagi sistem penting yang di akses melalui portal SPLKPM ( Sistem Pengurusan Latihan Kementerian Pendidikan Malaysia).

Berbeza dengan Sistem Pengurusan Sekolah dibawah Modul Pengurusan Guru (eOperasi), SPLG ini lebih berfokus kepada latihan yang diterima oleh guru sama ada kursus, PLC, bimbingan dan pementoran, ulasan buku, lawatan kerja, bengkel, seminar atau kolokium, kajian tindakan dan penyelidikan, portal e-guru, perkongsian ilmu serta penulisan dan penerbitan.

Login SPLG Modul Individu Melalui Portal SPLKPM

SPLG SPLKPM

Login SPLG melalui SPLKPM

Manual Mengisi Modul Individu yang Lengkap

Sistem Guru Online ingin memudahkan para guru di dengan menyediakan salinan manual cara mengisi modul individu SPLG di dalam portal SPLKPM. Terdapat beberapa langkah ringkas juga untuk update atau mengisi modul individu yang telah dikongsikan oleh ciklaili. Terima kasih kepada yang berkongsi tutorial ringkas ini.

Selepas download, sila extract file tersebut kerana telah di compress dalam bentuk RAR.

Untuk guru yang ingin mengisi bahagian daftar LDP ( Latihan Dalam Perkhidmatan) Kumpulan boleh rujuk dalam perkongsian sebelum ini iaitu di post dibawah.

Kursus Wajib 7 Hari Setahun di Tangguh

Berita terbaru yang diterima dimana tiada lagi kursus wajib 7 hari setahun kerana Dasar Latihan Sumber Manusia Sektor Awam (PP 6/2005) telah ditangguhkan.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 29 Februari 2016 telah mengeluarkan surat JPA(I)S.175/4/1-1 Klt. 22 (38) berkenaan Penangguhan Penguatkuasaan Pelaksanaan Dasar Berkursus Tujuh (7) Hari Setahun Bagi Anggota Perkhidmatan Awam.
Di peringkat KPM, YBhg. Tan Sri Dr. KSU telah menetapkan supaya pencapaian prestasi tujuh (7) hari latihan, pelaksanaan kaedah latihan secara blended approach tanpa had hari dan program latihan yang telah dirancang hendaklah diteruskan. Lebih lanjut baca di bawah.

Semoga perkongsian SGO Kali ini memberi lebih banyak input buat semua. Terima kasih.