Ini terjemahannya : Gol Jaringan Faiz Subri dalam formula fizik, Pelajar Master UKM.

Ini terjemahannya:
Gol Jaringan Faiz Subri dalam formula
fizik, Pelajar Master UKM.
 “There
was a drone inside the ball”
 
–  “Wow that was…… Ok I have to admit
that was INSANE he broke the rules of physics”
 
– “Tahniah wa caya lu faiz..”
 
– “Naw, I’m pretty sure he is a wizard”
 
– “We found the last airbender”
 
– “That’s the best free kick I’ve ever
seen”
–  “Aku tak tahu dan tak tengok kerana tak ada
tv…..”

 

 
Ini antara komen peminat
bola sepak antarabangsa selepas melihat gol sepakan percuma Faiz Subri yang
memenangi anugerah Puskas oleh FIFA.
Ada lagi komen paling ‘Win’ kat last sekali..Sila baca sampai habis ye.
Mungkin tercabar
dengan beberapa komen netizen, ahli fizik semestinya ingin membuktikan yang segala
pergerakan statik atau dinamik itu tidak bersalahan dengan pengetahuan fizik.
Melanggar hukum fizik
“I think that guy
broke physics”
Tetapi pelajar tanah
air kita, Student Master dari UKM berjaya membuktikan lencongan Mustahil Faiz
Subri ini dalam Formula Fizik. Cayalah bro!!!
Pokok pangkalnye, lencongan
ini disebabkan pemerhatian oleh Isaac Newton yang
mengesan fenomena ini seawal tahun 1672 selepas bermain tenis. Seterusnya Heinrich
Gustav Magnus
 pula melengkapkan penjelasan fenomena ini pada 1852; dan
memanggilnya ‘Magnus effect’.
Penerangan hukum fizik
Mengikut Hukum
Newton Pertama
, sesuatu objek akan kekal bergerak dalam haluan dan halaju yang
sama sehinggalah ada daya yang bertindak ke atas objek
tersebut.
Kredit
Gambar : Harian Metro
Apabila Faiz
Subri
 menyepak bola tersebut, beliau memberikan haluan dan halaju kepada
bola tersebut. Tetapi tiada daya yang bertindak ke atas bola
tersebut.
Jadi mengapa bola
tersebut melencong?
Bola tersebut
melencong kerana Faiz Subri memberikan putaran (spin)
kepada bola tersebut. Dengan menyepak di bahagian bawah kiri bola, bola
tersebut akan melayang ke atas sambil berputar pada paksinya.
Putaran inilah
yang menyebabkan bola ini melencong. Fenomena ini dipanggil Magnus
effect
.
Bagaimana lencongan
bola Faiz Subri boleh menjadi extreme seperti Roberto Carlos?
Berdasarkan kertas
kajian ahli-ahli fizik Perancis tersebut (yang boleh dibaca di New Journal of Physics), bola yang disepak oleh Faiz
Subri
mempamerkan lencongan extreme kerana ia mengikut
‘trajektori seperti cengkerang siput’ atau spiral.
Dengan menggunakan gol
sepakan percuma Roberto Carlos pada 1997 sebagai contoh,
ahli-ahli fizik Perancis tersebut mendedahkan inilah
trajektori sebenar bola yang disepak Carlos jika faktor graviti tidak diambil
kira:
Menurut kertas
kajian tersebut, pada jarak 35 meter, sudut relatif kepada pintu gol
sebanyak 12 darjah, dan kelajuan 38m/s:
(a) bola tersebut akan
tersasar 4 meter dari pintu gol jika tiada spin
(b) bola tersebut akan
tersasar 1 meter dari pintu gol jika ia mengikut trajektori bulat
(c) bola tersebut akan
masuk ke pintu gol jika ia mengikut trajektori cengkerang siput
(spiral)
Perbincangan persamaan
fizik yang dihasilkan oleh pelajar Master UKM
Jika dilihat dari segi
teori fizik, sepakan percuma Faiz Subri boleh diulang dan
dicipta semula.
Berdasarkan pekali
pemulihan
, persamaan ini dikira melalui pekali e, yang merupakan nisbah antara
halaju bola sebelum perlanggaran dan selepas perlanggaran.
Seterusnya melalui
persamaan linear momentum, berat dan halaju bagi kaki sebelum sepakan adalah
seimbang dengan selepas sepakan juga mengambil faktor daya impuls iaitu faktor ‘masa
sentuhan perlanggaran
’.
Bagi mendapat
lencongan “projectile” sebegitu beberapa faktor mempengaruhi pekali e dan daya
seretan dalam sepakan ini iaitu:
  • sudut relatif kepada pintu gol,
  • kelajuan bola
  • kawasan bola disepak
  • Suhu kasut dan bola
Dengan mengambil Hukum
Newton kedua
, penulis menggunakan jumlah daya dari Kesan Magnus, Daya Seretan,
Daya Angkat dan kesan graviti sebagai keseimbangan dengan faktor pecutan jisim.
Sebagai hasil, Pekali
Seretan, CD
dan Pekali Angkat, CL didapati bagi menterjemah laluan pergerakan
bola.
Sekian perkongsian dari SGO. 🙂 Ada tak guru fizik yang nak buat persamaan macam ni? Yelah sambil menunggu login APDM tu kan, mana tahu mampu siapkan satu formula ni.
Namun perlu diingat,
ada sesuatu yang mustahil dan berlawanan dengan hukum fizik pernah berlaku.
Lihat komen dibawah ni.
“Gol puskas Faiz Subri mendapat bantahan dari sebuah kelab di Hong Kong, mereka mendakwa gol pemain mereka lebih menarik malah bukan sahaja melawan hukum fizik, malah kimia.. sains..math.. dan sebagainya… anda nilaikan sendiri gol kami” 
: Kelab
Shaolin Soccer.

 

Kredit : https://semuanyabola.com/teori-fizik-di-sebalik-sepakan-percuma-faiz-subri/