Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017

Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017
Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017

Assalamualaikum w.b.t

Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017 merangkumi semua syllabus yang perlu di ajar oleh guru Pendidikan Islam Tahun 5. Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) ini sangat penting disediakan bagi persediaan untuk membuat pengajaran harian.

Guru perlu membuat persediaan mengajar sebelum masuk ke dalam kelas. Persediaan mengajar ini sangat penting untuk dibuat bagi memastikan aktiviti pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan dengan lebih teratur. Selain itu, guru dapat membuat persediaan ABM dengan lebih awal mengikut topik yang mahu diajar.

Sekiranya guru tidak membuat persediaan mengajar aktiviti pengajaran dan pembelajaran akan menjadi tidak teratur. Kebanyakkan guru akan keluar kelas dan mengambil bahan yang tertinggal. Meninggalkan kelas tanpa pengawasan sesuatu yang tidak baik diamalkan kerana bimbang sesuatu berlaku di dalam kelas semasa ketiadaan guru.

Kementerian Pelajaran Malaysia sangat mengambil serius dalam hal ini. Semua Pejabat Pendidikan Daerah perlu mengambil perhatian. Guru perlu dipantau dalam membuat persediaan mengajar. Guru juga perlu memasukkan pembelajaran abad ke 21 dalam aktiviti yang dirancang.

Dapatkan Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017 

Disini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Tekan link untuk download.

Rancangan pengajaran tahunan ini di buat dalam tulisan jawi. Oleh yang demikian, guru perlu membuat pengajaran harian dalam bahasa jawi. Namun yang demikian terpulang kepada panitia sekolah masing-masing. Guru Agama boleh berbincang terlebih dahulu.
Kandungan yang terdapat dalam pengajaran tahunan ini telah mengikut syylabus yang telah ditetapkan oleh KPM. Guru boleh mengubah aktiviti yang hendak dijalankan mengikut kemampuan murid. Guru boleh masukkan kaedah pengajaran abad ke 21 di dalam aktiviti yang dirancang.
Rancangan Pengajaran Tahunan Pendidikan Islam Tahun 5 2017 ini guru-guru agama di luar sana boleh kongsikan. Bantu guru yang masih mencari bahan ini. Perkongsian daripada semua guru dapat membantu dalam meningkatkan prestasi guru agama. Guru juga sekiranya ada bahan lain boleh kogsikan kepada SGO. SGO akan berusaha kongsikan kepada guru-guru yang lain.
 Jangan lupa sertai kami di Telegram | Facebook | Forum