Rancangan Pengajaran Tahunan RPT Matematik Tahun 5 2017

RPT Matematik Tahun 5 2017
RPT Matematik Tahun 5 2017

Rancangan Pengajaran Tahunan RPT Matematik Tahun 5 2017.  Pada setiap awal persekolahan pasti guru akan mencari rancangan pengajaran tahunan untuk semua mata pelajaran yang diajar. Rancangan pengajaran ini wajib ada dan disimpan oleh setiap guru.

Rancangan Pelajaran Tahunan mengandungi secara ringkas isi pengajaran dan pembelajaran berdasarkan sukatan pelajaran kebangsaan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Ciri utama RPT:

a.  Berdasarkan Sukatan Pelajaran.
b.  Berdasarkan Huraian Sukatan Pelajaran.
c.  Merangkumi sepanjang tahun.
d.  Diolah mengikut kesesuaian kelas dan tahap pencapaian murid.
e.  Disusun berdasarkan takwim sekolah.

Oleh yang demikian, guru perlu menulis rancangan pengajaran tahunan mengikut ciri-ciri yang dikehendaki.

Membuat rancangan pengajaran tahunan ini adalah untuk memudahkan guru dan bukannya untuk mebebankan guru. Guru perlu memahami dan faham kenapa rpt ini perlu dibuat.

Selain RPT guru juga perlu membuat rancangan pengajaran tahunan. Dalam menulis rancangan pengajaran guru perlu untuk merujuk rancangan pengajaran tahunan.

Oleh yang demikian, guru perlu membuat RPT dengan baik dan kemas.

Dapatkan RPT Rancangan Pengajaran Tahunan

Disini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Tekan link untuk download.

Guru-guru boleh  membuat aktiviti sendiri dalam merancang pengajaran harian. Guru boleh memasukkan kaedah pembelajaran abad ke 21 dalam merancang aktiviti. Banyak aktiviti yang diperkenalkan dalam kaedah pengajaran abad ke 21.

Guru boleh kongsikan bahan ini kepada semua guru di luar sana. Guru-guru di luar sana sangat memerlukan bahan-bahan seperti ini. Bantuan daripada semua komuniti pendidikan dapat membantu dalam melahirkan generasi yang cemerlang.

Sekiranya guru mempunyai bahan-bahan yang mahu dikongsikan kepada guru-guru dan ibu bapa boleh berikan bahan itu kepada SGO. SGO akan cuba kongsikan bahan tersebut kepada semua guru di luar sana. Perkongsian daripada anda sangat membantu memajukan pendidikan Negara.

Jangan lupa sertai kami di Telegram | Facebook | Forum