e-Penyata Gaji Online | Log In untuk Download Penyata Gaji Online

LOG IN : e-Penyata Gaji Online | Log In untuk Download Penyata Gaji Online

Update 13/8/2018

Tahukah anda? Bahawa Sistem e-Penyata Gaji Online & Laporan hanya menyimpan maklumat  Penyata Gaji Bulanan bagi tempoh 18 bulan dan Penyata Pendapatan Tahunan bagi tempoh 7 tahun terkini sahaja. Selepas daripada tempoh tersebut, maklumat akan dikeluarkan secara automatik daripada sistem. Adalah menjadi tanggungjawab tuan/puan untuk memuat turun maklumat tersebut ke dalam hard disk atau pendrive untuk kegunaan tuan/puan pada masa hadapan.

e-Penyata Gaji berfungsi untuk memberikan akses kepada kakitangan kerajaan dalam peringkat Persekutuan untuk melakukan semakan, akses dan menyetak slip penyata gaji dengan mudah. Sistem online ini adalah daripada Jabatan Akauntan Negara (ANM).

Portal ini juga memudahkan urusan harian yang melibatkan penggunaan slip gaji seperti urusan pinjaman kewangan , pengisian maklumat persekolahan anak-anak dan permohonan bantuan kewangan serta urusan lain yang seumpamanya. Secara tidak langsung, sistem ini juga dapat menjimatkan masa, kos serta meningkatkan kadar kecekapan.

Cara Semak e-Penyata Gaji Online

Perkara di bawah adalah cara-cara untuk melakukan semakan penyata gaji online untuk penjawat awam.

 1. Layari laman web e-penyata gaji –  https://epenyatagaji-laporan.anm.gov.my/Layouts/Login/Login.aspx
 2. Untuk mendaftar pada kali pertama ke dalam sistem ini, pengguna diminta untuk mendaftar terlebih dahulu dengan klik pada pautan yang menyatakan “Pertama Kali Mendaftar”.
 3. Sila masukkan maklumat yang diminta pada ruangan yang telah disediakan dan klik butang OK. Lakukan semakan untuk memastikan maklmat yang diisi disahkan sahih oleh sistem.
 4. Apabila setelahh selesai memasukkan maklumat, sila tekan butang OK dan paparan skrin Daftar Masuk akan muncul.
 5. Masukkan Nombor kad Pengenalan atau nombor pasport atau kod pengenalan lain yang sah serta kata laluan yang telah berjaya didaftarkan dalam sistem sebelum ini dan klik pada butang “Daftar Masuk”.
 6. Sebelum muat turun penyata gaji, kemaskini profil dengan memasukkan Nombor Telefon dan Alamat e-mel. Langkah ini penting sekiranya pengguna terlupa kata laluan dan kata laluan sementara akan dihantar melalui nombor telefon dan e-mel yang dimasukkan.
 7. Setelah berjaya mendaftar masuk dan mengemaskini maklumat yang dikehendaki, klik pada submenu “Sendiri” untuk memuat turun Penyata Gaji Bulanan atau Penyatan Pendapatan Tahunan.

Kakitangan Persekutuan yang Terlibat

Semua kakitangan digalakkan untuk memuat turun dan menyimpan maklumat slip gaji kerana maklumat dan data secara automatik akan dikeluarkan dari sistem sekiranya terlalu lama.

 1. Jabatan Kewangan
 2. Jabatan Pelajaran
 3. Jabatan Perdana Menteri
 4. Kementerian Pendidikan
 5. Kementerian Kesihatan
 6. Jabatan atau Kementerian lain
Maklumat Penting daripada ANM
 • ANM mengingatkan penjawat awam supaya sentiasa menggunakan url Sistem ePenyata Gaji dan Laporan yang sah sahaja untuk mendapat penyata gaji bulanan atau penyata pendapatan tahunan tuan-tuan.
 • Pihak ANM tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku kebocoran maklumat tuan/puan ketika melayar laman web atau sistem yang bukan milik Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Pastikan kata laluan tidak dikongsi dengan orang lain bagi mengelakkan penyalahgunaan maklumat oleh pihak tidak bertanggungjawab.
Pertanyaan dan Sebarang Masalah

E-melkan Masalah atau Aduan berkaitan Sistem e-Penyata Gaji & Laporan ke e-mel rasmi epayslip@anm.gov.my dengan menyertakan Nama Penuh,No.KPNo.Gaji,No.Kod Pejabat PerakaunanNo.Kod Jabatan dan No.Kod Pusat Pembayar.

Dapatkan informasi terkini dengan melayari laman web rasmi Sistem Guru Online.