Telegram Nota & Soalan

Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat! InsyaAllah

Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!
Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!
Assalamualaikum.

Pastinya penggunaan pendrive sehari-hari sudah tidak dapat dielakkan lagi dalam kehidupan seharian kita sama ada urusan peribadi atau kerja. Memindahkan dokumen, gambar dan sebagainya lagi. Dan pastinya, jika pendrive terkena virus ianya dianggap satu malapetaka besar yang sangat menyedihkan.

Jadi hari ini admin ingin berkongsi satu cara yang sangat simple iaitu cara untuk selesaikan masalah pendrive yang hidden. Maksudnya, kita check properties ada isi, tetapi bila buka tiada apa files di dalam pendrive.

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!

Langkah 1 : 

Mulakan dengan melihat pendrive yang anda ingin recover itu ada pada (H:) atau (G:) kalau kat (H:) kena ingt la H ye. Kalau G ingat la G. Kalau lain-lain, ingat lah apa yang lain-lain itu.

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!


Langkah 2 : 

Tekan start atau window, Search taip ni C:\Windows\System32\cmd.exe lepas tu tekan Enter. Nanti keluarlah window CMD (warna hitam).

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!


Langkah 3 :

Taip cd.. lepas pada ayat command C:\Windows\System32> tu ye. Lepas tu tekan Enter.
# pastikan taip dengan betul iaitu huruf cd(kecil) dan diikuti oleh ..(2 noktah) dan rapat.
# ulang langkah ini 2 kali. Seperti dibawah.

Kemudian taip kedudukan pendrive yang saya suruh ingat di langkah awal tadi. Contohnya, macam ni. h:
#pastikan huruf kecil diikuti dengan noktah bertindih.
Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!



Langkah 4 : 

Kemudian taip lah ayat ni lepas pada H:\> tu kasi taip ni attrib -s -h -r /s /d tekan Enter. Kemudian tunggu. Sampai dia keluar bawah tu H:\> kalau dah keluar, padam pangkah je paparan hitam ni. Pergi My Computer buka la pendrive.

SELESAI. 50 saaat! InsyaAllah.

credit to : Hafiz Glass Tint


Related Posts

Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat! InsyaAllah
4/ 5
Oleh